Hur blir man en skådespelare?

Det är många som drömmer om att göra stora blockbusters på den vita duken. Att bli skådespelare är en av de största, men samtidigt mest avlägsna, drömmarna som många människor går och bär på.

SkådespelerskaAtt vara skådespelare går ut på så mycket mer än att se snygg ut och memorera repliker. Det handlar om att kunna framföra en känsla. För att kunna göra det måste man först kunna leva sig in i andra människors situationer, hur de tänker, handlar och känner i olika sammanhang. Det är lättare sagt än gjort. Att kunna bete sig som en annan människa – någon man själv inte är – kan vara en av de svåraste ting en människa kan göra.
Utbildning

Det finns speciella skådespelarutbildningar man kan gå. Stockholms Dramatiska Högskola har kurser i skådespeleri. Här får man lära sig olika uttrycksmetoder. Man får veta de olika yrkesfunktionerna man har när det kommer till teater, tv, radio och film. Utbildningen är treårig och den hör dill programmet Regi och skådespeleri för scen, film och media.

Det finns vissa kriterier som kan hjälpa till om man är intresserad av att bli skådespelare. Att ha en klar, hållbar och hörbar röst är mycket viktigt. Man måste ha förmågan att kunna förmedla ord på ett bra sätt. Man måste även kunna fantisera ordentligt och kunna förkroppsliga dessa fantasier. Och framför allt måste man veta att allt man gör inte är på riktigt. Att vara skådespelare innebär att man inte är naturlig.

Efter utbildningen

När man är färdigutbildad är det dags att börja söka roller och gå på provfilmningar. För att lyckas på provfilmningarna finns ett par knep. Det är viktigt att alltid komma i tid, inte sminka sig för mycket, kunna sina repliker och att inte spela över. Det gäller att göra bra ifrån sig, man spelar mot castingregissören och det är vanligt att man filmas under tiden.