Om mig

Hej alla filmälskare!

Mitt namn är Gustav och jag har jobbat med filmklippning inom långfilm, tv och reklam i mer än 15 år. Jag är född och uppvuxen i Skåne. När jag var yngre var jag fascinerad över skådespeleri och minns att jag ville bli lika bra som Al Pacino. Nu blev det inte riktigt så.

Cinoteket

Föga visste jag om allt folk som fanns bakom alla scener man bevittnade på bioduken. Musiken, ljussättningen och klippningen av de olika scenerna gjorde mig nyfiken. Att så kopiöst mycket arbete låg bakom en enda sceninspelning hade jag inte alls väntat mig.

Jag började att titta närmare filmklippning på egen hand och fick sedan klippa för en amatör-novellfilm samt två reklamsnuttar(låg budget). Hösten 1994 påbörjade jag en filmklipparutbildning på Stockholms Dramatiska Högskola. Fick en djupgående utbildning om olika redigeringsprogram, textanalys, film- och musikhistoria. Saker började falla på plats då teori och praktik förenades på ett sätt som var utvecklande.

Dags för ett nytt projekt – vilka arbetar bakom duken?

Efter utbildningen frilansande jag i närmare 15 år inom filmklippning. Till slut kände jag att det var dags att göra något nytt. Jag ville fortfarande jobba med film men på ett sätt som visar allt bakom bioduken in i minsta detalj. Det innebär inte minst alla de olika yrkesroller och deras inverkan på filmproduktionen. Jag tog därför kontakt med några tidigare kollegor som jobbat som producenter, skådespelare, regissörer, manusförfattare, ljudavtekniker och scenografi. Det tyckte att jag verkligen hade en intressant grej på gång. Sedan gick jag till verket med min idé som blev till ett projekt att återskapa en plats där filmintresserade människor kunde samlas och få en inblick i vad de olika delarna bakom en film har för inverkan och effekt på slutprodukten.

Vi delar med oss av filmproduktion på nätet

Det visade sig att projektet skulle bli större än jag anat. Det startade med att en mindre skara människor strömmade in. Vi hade varken annonser tidningar eller på nätet vid tidpunkten för starten. Efter några veckor hörde skolor av sig och ville göra studiebesök. Några månader in i projektet börjar det komma folk från alla möjliga ställen och för ett par år sedan hade vi ett besök från en japansk manusförfattarskola. Idag är verksamheten inte lika stor efter många indragna kulturbidrag. Vi delar dock med oss så mycket vi kan på nätet och vi hoppas att ni vill lära er om hur filmproduktion fungerar på den här sajten.

Om ni är intresserade av hur biodukens magiska buffé är uppdukad så är ni välkomna att läsa mer på den här sidan. Välkommen!