Populära svenska filmer

I Sverige så kommer det guldkorn med jämna mellanrum, vissa populära Svenska filmer vinner också priser utomlands. Sverige har en god tradition att producera kvalitets film, Ingemar Bergman har genom åren levererat många klassiker. Sedan så måste vi också nämna Roy Andersson och på senare år Lukas Moodysson med sin klassiska Fucking Åmål.

BioAnna Odell hyllas för sin debutfilm Återträffen. Filmen vann vid Venedigs filmfestival kritikerpriset. Filmen handlar om Anna som bjuder in till till en verklig annorlunda klassåterträff. Konflikterna duggar tätt i denna film och allt grundar sig att gamla sanningar kommer upp i ljuset genom Anna, en film som verkligen kan diskuteras om och om igen.

I filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann så spelar Robert Gustafsson huvudrollen Allan som ledsnar på sitt boende på ålderdomshemmet och på sin hundraårsdag kliver ut genom fönstret och försvinner. Vi får följa Allan genom sin flykt och allt som Allan varit med om det blir en fars med MC gäng och cirkuselefanter inblandade. En film som verkligen visar på Robert Gustafssons kvalitéer som skådespelare.