Resan till skådespelaryrket

Du vill alltså satsa på skådespeleriet? Det kommer att bli en tuff match men om du har rätt attityd och talang är det fullt möjligt!

Teaterskola

Det finns gott om teaterkurser och utbildningar över Sverige. Utbildningen vid Stockholms Dramatiska Högskola är rankad som den klassiska och bästa men det är hård konkurrens om platserna. Alla kurser och tränings du kan få innan du söker kommer bara att öka dina chanser att bli antagen. Även om du inte kommer in betyder det inte att hoppet är ute, sök alltid till flera skolor och var beredd att behöva flytta och byta stad för att studera.

Audition

Du behöver lära dig att gå på auditions. Det är svårt för många, även stora namn inom yrket, men ett nödvändigt ont för att visa att du har de rätta egenskaperna och kunskaperna för rollen. Listan på möten och auditions kan bli lång efter skoltiden. En filofax håller koll åt dig, du ökar samtidigt förmågan att minnas dina möten om du antecknar dem för hand istället för direkt i mobilen. Filofaxer går att köpa i flera utföranden hos Kalenderkungen och passar i väskan med dina manus och CV.

Kontakter

Många som lyckas fånga en roll som ny skådis har haft ett gott kontaktnät. Du vill inte få fiender inom den här branschen eftersom mycket bygger på rekommendationer. Så gå på tillställningar, presentera dig för folk och var inte rädd att prata med främlingar på fester och mingel. Du behöver lära känna personer i branschen som kan stötta och hjälpa dig att nå toppen!