Film och kostym

En mycket stor men av publiken ofta bortglömd del av filmer är kläderna som skådespelarna har på sig. Scenkostymer kombinerar otrolig kreativitet med hantverk och får sedan resultatet dokumenterat på film för hela världen att njuta av.

Kostymfilm

I vissa filmer så är kostymen en så viktig komponent att det definierar filmen. Dessa filmerna brukar man benämna kostymfilm och de fokuserar oftast på historiska miljöer eller fiktiva världar. Exempel på detta är filmer så som Marie Antoinette, Moulin Rouge och Braveheart.

Scenkostymkopior

Många kostymer från film blir klassiker och har stor kulturell inverkan. Det kan handla om allt från imponerande dräkter från en fantasyfilm eller något så enkelt som ett udda plagg från en komedi.

Ett exempel på det senare är den gröna mankinin som populariserades av karaktären Borat från filmen med samma namn. Det har blivit en populär skämtpresent eller utklädsel för den lite mer vågade mannen och går enkelt att hitta i festbutiker online.

Rekvisita

En kostym står sällan helt själv. Ofta har en karaktär även en hel del rekvisita att tillgå. Det kan handla om allt från ett vapen i en krigsfilm till en kamera, ett dokument eller något annan som en karaktär brukar bära med sig.

Vissa karaktärer är även knutna till större saker så som ett fordon eller sin bostad. Några klara exempel på detta är Batman med sin Batmobile, Emmet Brown med sin tidsresande DeLorean eller Dracula med sin kista.